Za ljubav spremne

Valentinovo 01

Ono doba godine… veljača… kad su mace razigrane, zima polako jenjava. Priželjkujemo ljepše vrijeme, zovemo proljeće… i naravno da nam se tu negdje prišuljao i onaj dan kad se kupuju poklončići i slavi ljubav. I koliko god želimo prevrnuti očima, ipak nas pomalo vesele ružice i cvjetići i optimizam. A kako je sve počelo?

Valentinovo 06

Valentinovo 11

Valentinovo se počelo slaviti već u ranom srednjem vijeku, osobito u Engleskoj, a zatim i u cijelom svijetu. Poveznica je poganskih običaja i Valentinove angažiranosti oko mladih parova. Naime, kršćanstvo uklapa običaje iz raznih naroda i društava u novi, kršćanski život tih naroda. Tako je običaj slavlja zaljubljenih bilo izmjenjivanje pisama i ljubavnih poruka.

Valentinovo 08Stari Grci su od sredine siječnja do sredine veljače (u mjesecu Gamelionu) obilježavali svetost braka Zeusa i Here. U antičkom Rimu 14.2. slavila se božica Juno – zaštitnica braka, a 15. veljače bio je dan kad se slavio Lupercus, bog plodnosti, povodom čijeg slavlja su ljudi izmjenjivali pisma i poruke.

A što mi mislimo o Valentinovu? Mi smo osobe koje vole dati značaj svemu što radimo, mislimo i živimo. Zato nam se sviđa imati jedan dan koji slavi ljubav. Ljubav kao takvu, lijepu, prirodnu, čistu i jednostavnu. Možda ćete sada pomisliti da za to postoje godišnjice. Mi volimo i to. Ali nije isto ili nam se samo sviđa imati još jedan dan kad se ponovo možemo prepustiti ljubavi, sanjarenju, možda odvažiti poslati poruku simpatiji koja to ne zna. I iako Valentinovo ima jednu ružnu stranu, onu neizbježnu komercijalizaciju i kliše na svakom koraku, mi ga i dalje volimo. Važno je znati što nama osobno znači i imati samo svoj način slavlja ljubavi. Mi volimo pisati pisma. Pokloniti čokoladicu, ludirati se… I tko kaže da je rezerviran samo za parove. Dajte ljubavi krila i svemu što volite. Mi volimo vas <3

Valentinovo 10

M&M