Pravimo se… Engleskinje!

Engleski 01

Vrijeme nam se još uvijek ne sviđa (nije li to istinska engleska tema). Ili je prehladno i smrznuto ili se sve topi pa je bljuzgavo i ružno. Čekamo to proljeće koje nikako da stigne. A kako bismo se utješile, upriličile smo si jednu prekrasnu tradiciju. Počastile smo se “popodnevnim čajem” koji se doduše produžio sve do večernje gin&tonic zabave, ali o tome nećemo. 🙂

Engleski 08

Engleski 10

Čaj je u Engleskoj postao popularan u 17.st, ali koncept popodnevnog čaja pojavio se tek u 19.st. i to zapravo sasvim slučajno. Osmislila ga je Anna, sedma Bedfordska vojvotkinja, 1840.g. Naime, u njenoj kući ručak se servirao dosta rano, a večera je bila tek oko 20 sati. Budući da je to bio dug period između obroka, jedan dan zamolila je da joj se u sobu donese pladanj s čajem, kruhom i maslacem i kolačem. Kako je to počela tražiti svakodnevno, prešlo joj je u naviku i uskoro je počela pozivati prijatelje da joj se pridruže. Ova pauza za čaj postala je moderan društveni događaj.

Engleski 02

Tradicionalan popodnevni čaj sastoji se od nekoliko vrsta sendviča (uključujući naravno one s krastavcima), posebnih kolača serviranih sa šlagom i raznih pekmeza, ima tu i torti i svačeg finog. Danas je to puno jednostavnije, ali se još uvijek zadržalo. Predlažemo vam da si prilikom prve posjete Engleskoj, priuštite “popodnevni čaj”, ima puno mjesta koje ga poslužuju.

Engleski 05

I sad nam recite, kome se ovo ne bi svidjelo? Fini topli napitak, slasni sendviči i ukusni slatki zalogaji, a sve začinjeno dobrim društvom. Odmah nam je toplo oko srca <3 Iako moramo priznati, mi nešto slično vrlo često radimo. Ne zovemo to popodnevnim čajem već “mi bi nešto gricnule”. Poznato, jel da? Dakle, ima smisla, dok je vrijeme još uvijek ovako slinavo, sakupite prijatelje i uživajte. Pustite mašti na volju i spremite na što god imate zazubice.

Engleski 11

Pile smo čaj od đumbira (naravno), a ovdje možete pronaći inspiraciju za slane tradicionalne engleske sendviče i slatke kokos sendviče.

Engleski 06

Imate li vi sličnu tradiciju? Pišite nam što spremate, pečete i mljackate…

M&M