Njegovo veličanstvo đumbir

Slobodno bi post mogle započeti sa z z z…no ipak. Nakon silnih jurnjava u prosincu, blještavila, zabave i druženja nastupio je onaj zloglasni depresivni siječanj. Za neke zbog minusa na računu, za druge zbog virusa i kraja školskih praznika. Iako nismo sklone crnim mislima, moramo priznati malo smo se uspavale. Svakodnevica nam ionako nameće svoj ritam kojeg htjele, ne htjele, moramo pratiti, no čim zatvorimo za sobom vrata svog doma misli nam se uspore, a na pameti su nam kauč, šuškanje ispod tople dekice, drijemanje uz knjigu i topli čaj.

Đumbir 01

Osim po kolektivnom padu energije prvi mjesec u godinu prepoznatljiv je i po svojim gripoznim razdobljima. Da kucnemo o drvo (naravno da kucamo o glave) odolijevamo svim virusima i bakterijama, ali ništa bez svesrdne pomoći prirode. Uz citruse, na zimu, đumbir je naša top 1 namirnica. Lude smo za đumbirom u svim oblicima. Zato ovaj post posvećujemo baš njemu – đumbiru.

Đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korjenju. Inače, ljiljani su M. najdraže cvijeće što je simpatična podudarnost. Koristi se kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ljutkastog je okusa zbog eteričnih ulja koje sadrži njegov korijen i ima brojne dobrobiti za zdravlje.

Đumbir 03

Pomaže kod problema sa želucem i probavom, kao i mučnine. Ima anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva. Također je i anti-histamin pa se koristi i kod alergija. Ublažava kašalj, bol u grlu i ima anti-upalna svojstva pa se koristi protiv mnogobrojnih upalnih procesa. Također smanjuje kolesterol, sprečava nastanak krvnih ugrušaka i povoljno djeluje na jetru.

Mislim da vam više ne treba niti jedan dodatan razlog zašto biste ga trebali početi konzumirati, ako to već ne radite.

A možete ga i uzgojiti doma. Nama se to jednom dogodilo kada smo slučajno zaboravile na njega, ostao je u zdjelici i ničime izazvano, izbilo je prekrasno lišće, bez zemlje, bez vode. A možete ga i posaditi, u teglici sa malo zemlje, dovoljan je mali komadić. Probajte, sigurno će uspjeti, a vi ćete se osjećati sjajno što imate svoje uzgojenu prekrasnu biljčicu.

Đumbir 02

Još od prošloga posta dugujemo vam jedan jednostavan, ali primamljiv recept, a dolazi ravno s Islanda otkud nam ga je u obliku torte za novogodišnji party pripremila Tihana. Naravno da smo s oduševljenjem štreberski zapisale recept. I… evo ga:

TORTA OD ĐUMBIRA by DANI

500 g brašna
500 ml vode
100 ml ulja
2 žličice praška za pecivo
đumbira koliko želite (najbolje jedan korijen)
sok jednog velikog limuna
350 g šećera
1 žlica jabučnog octa

Sve sastojke izmiješajte i pecite na 175 otprilike 30 min, ovisno o pećnici. Prije posluživanja ukrasite ribanim đumbirom i/ili koricom neprskanog limuna te šećerom u prahu. I naravno, uživajte!

Đumbir 04

M&M